Że się nowe psujo a stare to, panie, złomy so...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • interpaco
    Classic
    • 2007
    • 17

Taki jak ten delikatnie przekracza wymiary wymiary pokrywy schowka - podany przez Ciebie jest ewidentnie za duży.
    Ja planuję przerobić ten co pokazałem - ściąć centymetr od dołu, dołożyć takie daszki - http://allegro.pl/tuning-daszek-do-z...646248297.html - połączyć z klapką schowka - wygładzić i oddać do lakierowania pod kolor auta - mam jeszcze trochę lakieru po naprawie błotnika

Żeby wszystko grało trzeba gładko przejść z klapki schowka w kurnik, dodatkowo trzeba pianką uzupełnić braki związane ze wstawieniem daszków. Potem okryć wszystko matą szklaną z żywicą - szpachla do wyrównania i jedziemy z malowaniem.
    Moje pytanie było takie jakich materiałów użyć, jakiej pianki, jakiej żywicy i jakiej maty szklanej i jak to zrobić.
  • rob555
    Rider
    • 2006
    • 748

Smuto to rzec ale obawiam sie Panowie ze jestesmy swiadkami schylku dobrych samochodow ktore 200tys km robily bez niczego. W tym tempie za 10 lat jak jakies auto przejedzie bez powaznej awarii 100tys km bedzie pokazywane w wiadomosciach....
    pozdrawiam

Diagnostyka i tuning
    hybrydowe wtryski i turbiny
    programy na ulice jak i do sportu

Serwis mechaniczny aut koncernu VAG
    www.tune-up.pl

HAMOWNIA PODWOZIOWA - POMIARY MOCY GDANSK

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Zamieszczone przez rob555
      200tys km robily bez niczego
      dokładnie, a cóż to za przebieg te 200kkm...
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• Jac_ek
        RS
        • 2009
        • 1733

a po co w samochodzie przebiegi większe niż 200 kkm? przecież statystycznie się przejżdża 60km dziennie to daje 22 kkm rocznie i po dziesięciu latach i tak się zmienia samochód na nowy - a wartość 10 latka jest w cenie dobrego laptopa - po co to komu? to są złomy
        - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez Jac_ek
          a po co w samochodzie przebiegi większe niż 200 kkm? przecież statystycznie się przejżdża 60km dziennie to daje 22 kkm rocznie i po dziesięciu latach i tak się zmienia samochód na nowy - a wartość 10 latka jest w cenie dobrego laptopa - po co to komu? to są złomy
          nie no, ta perspektywa nawet nie Warszawy a warszawki mnie dobija
          wiesz może jaki jest średni wiek samochodu w Polsce?
          przy okazji może też znasz średni wiek samochodu w Warszawie i innych regionach?
          akurat nie pamiętam, ale jutro mogę przypomnieć.

tak z bańki to jest to około 13-14lat a w Warszawie wcale niewiele mniej, tak więc nie wiem jak mam odbierać te wykłady o wymianach na nowy co 3\5 lat, które tu niejednokrotnie czytam, jakaś nowa elita się narodziła :?:

a ogromny przebieg 200kkm robię w ~5,5 roku nie pracując samochodem.
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• rob555
            Rider
            • 2006
            • 748

Zamieszczone przez szkoda
            dokładnie, a cóż to za przebieg te 200kkm...
            Pierdniecie...pol miliona to zaczyna byc cos...
            Dlatego kupilem sobie narazie jako hobby W124 Coupe z 3.2 benz ....
            Jak te wszystkie nowe padla stana to bede go uzywal na codzien. A pozniej moje dzieci...tylko musze o blachy dbac :twisted:
            pozdrawiam

Diagnostyka i tuning

www.tune-up.pl

Komentarz

• leff
              Elegance
              • 2004
              • 862

Zamieszczone przez Jac_ek
              nie no, ta perspektywa nawet nie Warszawy a warszawki mnie dobija
              wiesz może jaki jest średni wiek samochodu w Polsce?
              przy okazji może też znasz średni wiek samochodu w Warszawie i innych regionach?
              akurat nie pamiętam, ale jutro mogę przypomnieć.

tak z bańki to jest to około 13-14lat a w Warszawie wcale niewiele mniej, tak więc nie wiem jak mam odbierać te wykłady o wymianach na nowy co 3\5 lat, które tu niejednokrotnie czytam, jakaś nowa elita się narodziła :?:

a ogromny przebieg 200kkm robię w ~5,5 roku nie pracując samochodem.
              nie wiem jak Wy jezdzicie ... moja octa ma prawie 7 lat i ok 93 kkm przebiegu

czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel

Komentarz

• loyd
                RS
                • 2010
                • 2342

A ja kupowałem auto z podobną kalkulacją jak Jac_ek (6 - 7 lat, ~ 180 kkm) i będę uważał, że skoda to super hiper trwałe auto jak przetrwa ten okres bez większych kosztów.

Pisałem już wielokrotnie, że niestety auta się produkuje pod klientelę z bogatych zachodnich państw, a tam mało komu przychodzi do głowy, żeby jeździć autem dłużej niż te 5 lat, nie wspominając już o autach 12, 13 letnich i starszych .....

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Zamieszczone przez loyd
                  A ja kupowałem auto z podobną kalkulacją jak Jac_ek (6 - 7 lat, ~ 180 kkm)
                  kalkulacja jest świetna, jak można to przecież jak najbardziej

Zamieszczone przez loyd
                  i będę uważał, że skoda to super hiper trwałe auto jak przetrwa ten okres bez większych kosztów.
                  ja również, z poprzednią się niestety nie udało.
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Busku
                    Rider
                    • 2009
                    • 655

rob555, Dlatego właśnie szukam W124 300D :wink: Poprzednio miałem 200D z przebiegiem 600tys (rzeczywisty pewnie 1600000), miny sąsiadów przy -25st bezcenne, jak 22-letni mercedes odpala od strzała a 3-letni peugeot stoi i czeka na roztopy Sory za OT ale moim zdaniem im nowsze samochody tym gorsze :wink: Pozdrowionka
                    Pozdrawiam
                    Mercedes W124 300CE: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=asc&start=150
                    Mercedes W210 290 Turbodiesel
                    Renault Laguna II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=25

Komentarz

• loyd
                      RS
                      • 2010
                      • 2342

Zamieszczone przez Busku
                      Sory za OT ale moim zdaniem im nowsze samochody tym gorsze
                      Nie prawda. Są po prostu coraz bardziej zaawansowane technologicznie, bardziej ekologiczne i niestety coraz bardziej awaryjne.

Ale zawsze jak pisałeś możesz sobie kupić W124 czy poloneza caro ....

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

Zamieszczone przez loyd
                        Nie prawda. Są po prostu coraz bardziej zaawansowane technologicznie, bardziej ekologiczne i niestety coraz bardziej awaryjne.
                        czyli lepsze czy gorsze :?: :szeroki_usmiech
                        czy może takie same.

[ Dodano: Sro 05 Sty, 11 09:35 ]
                        Zamieszczone przez loyd
                        Ale zawsze jak pisałeś możesz sobie kupić W124 czy poloneza caro ....
                        jeszcze.
                        i całe szczęście

Żadnych zabiegów WYMUSZONYCH przez ekologię i gonitwę za niskim spalaniem nie nazwałbym zaawansowaniem.
                        To z natury rzeczy stoi w sprzeczności ze sztuką budowania silników i wprowadza do nich jakieś chore i normalnie nie potrzebne ciała obce będące dla końcowego użytkownika źródłem problemów zżerających pozorne oszczędności w czasie eksploatacji, za które płacimy już z własnej kieszeni.
                        W przypadku diesla jest to aż za bardzo widoczne i chyba ewidentne.
                        Zwykła ściema i marketing dla ciemniaków.
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• paweł2
                          L&K
                          • 2010
                          • 1405

No Panowie z takim podejsciem wszyscy powinnismy zakupic W124 .
                          Ale mimo wszystko ja zrezygnowalem z zakupu 1.8tsi,bede zamawial Toura 1.6 :? ,moze jakos bede sie toczyl,a i odsprzeda sie to za przyzwoite pieniadze :?:
                          Tak sobie mysle dac 50k i po 5-latach dostac 35 :diabelski_usmiech
                          Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• loyd
                            RS
                            • 2010
                            • 2342

szkoda, no nie wiem.

Weź sobie porównaj silnik 1.4 tsi (pojemność, moc, spalanie, emisję co2 itp.) do silników z lat 90 (jakieś 1.4 z golfa 3). Czy to tsi jest takie znowu gorsze ? Kwestia mocno dyskusyjna. Za to na 100 % jest droższe i mniej trwałe - ale jak już pisałem to jest kwestia mentalności polaków (i niestety zasobności). Każdy "Kowalski" chce jeździć audi czy tam VW ale niestety większości na to nie stać.

Stąd opowieści, że pannniiiieeeeeeeee kiedyś to silniki robili - 6 zylionów kilometrów żem zrobił ........

A należy się spytać no i co z tego :? ?

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

Zamieszczone przez paweł2
                              No Panowie z takim podejsciem wszyscy powinnismy zakupic W124
                              no właśnie widzę, że to robisz, przeskok z 1,8TSI na 1,6 jest dość dramatyczny IMO

Tak sobie mysle dac 50k i po 5-latach dostac 35
                              mysleć możesz, ale raczej więcej niż 25 to nie dostaniesz

[ Dodano: Sro 05 Sty, 11 09:56 ]
                              Zamieszczone przez loyd
                              A należy się spytać no i co z tego ?
                              to z tego, że jak poniesiesz bardzo wysokie koszta napraw do przebiegu 117kkm jak to było w moim przypadku to Ci się zmieni, oczywiście przy następnym samochodzie możesz trąbić, że obliczasz go na 50kkm, na razie jest szansa, że takie przeloty robi się z palcem w dupie... chociaż też nie zawsze
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Busku
                                Rider
                                • 2009
                                • 655

Stąd opowieści, że pannniiiieeeeeeeee kiedyś to silniki robili - 6 zylionów kilometrów żem zrobił ........

To że nowe silniki to badziewie które sypie sie po 100tys :roll: Ford przyznał że nowa fiesta przejedzie 200, może 250tys Nigdzie nie napisałem że każdy powinien kupić w124, każdy kupuje to co lubi :wink:
                                Pozdrawiam
                                Mercedes W124 300CE: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=asc&start=150
                                Mercedes W210 290 Turbodiesel
                                Renault Laguna II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=25

Komentarz

• loyd
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 2342

to z tego, że jak poniesiesz bardzo wysokie koszta napraw do przebiegu 117kkm jak to było w moim przypadku to Ci się zmieni, oczywiście przy następnym samochodzie możesz trąbić, że obliczasz go na 50kkm, na razie jest szansa, że takie przeloty robi się z palcem w dupie... chociaż też nie zawsze
                                  Jak mój plan się nie powiedzie (tzn. moje tsi nie przejedzie ~ 180 kkm bezawaryjnie) to następnego se kupie golfa 1.4 sprowadzonego od dziadka z Niemiec, do tego chionkę o zapachu kokosowym i z tyłu naklepjkę "no bas no fun".

Będę nim jeździł tylko do pracy (strach jednak dalej się poruszać) a na wakcję będę się udawał wyłacznie samolotami...

[ Dodano: Sro 05 Sty, 11 10:02 ]
                                  PS - teraz jest taki układ z producentami: kupujesz nowe auto na max 200 kkm.

Na to mnie traz stać. Jak się okaże, że kupujesz nowe auto na max 100 kkm to mnie nie będzie stać i jak pisałem kupię golfa 3 ....

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

Zamieszczone przez loyd
                                    PS - teraz jest taki układ z producentami: kupujesz nowe auto na max 200 kkm
                                    no i właśnie na tym układzie się przejechałem, jedna ze stron nie dotrzymała umowy
                                    chociaż ja z kolei trąbiłem, że jak przejadę 100kkm to będę zadowolony, tego też się nie udało zrobić kosztami samej esploatacji :lol:
                                    IMO jest to żenada z rozwojem mająca niewiele wspólnego, raczej przeciwnie.

Zamieszczone przez loyd
                                    Jak się okaże, że kupujesz nowe auto na max 100 kkm to mnie nie będzie stać i jak pisałem kupię golfa 3 ....
                                    niekoniecznie nie stać, ja tam się ze Złotą po prostu czuję zrobiony w lekkiego wała i tyle.
                                    raczej nie mam zamiaru tego przerabiać ponownie.
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• paweł2
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1405

No Panowie z takim podejsciem wszyscy powinnismy zakupic W124
                                      no właśnie widzę, że to robisz, przeskok z 1,8TSI na 1,6 jest dość dramatyczny IMO

Tak sobie mysle dac 50k i po 5-latach dostac 35
                                      mysleć możesz, ale raczej więcej niż 25 to nie dostaniesz

[ Dodano: Sro 05 Sty, 11 09:56 ]
                                      Zamieszczone przez loyd
                                      Przeskok troszeczke duzy no ale w takim razie co?Honda,Toyota,Subaru,Mazda?

Komentarz

• loyd
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 2342

jedna ze stron nie dotrzymała umowy
                                        No i ja też się tego właśnie boję. A tak z ciekawości spytam - co się w autku popsuło ?

Komentarz

• paweł2
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1405

Z drugiej strony chyba zabardzo panikujemy,niech te silniki 1.4-1.8,ogolnie tsi przejada ze 200-250kkm i bedziemy mogli cos powiedziec za 5-7 lat bedzie juz wiadomo czy to zlom czy nie,tak wiec bez paniki.

Komentarz

• rob555
                                            Rider
                                            • 2006
                                            • 748

loyd sorki ale dla mnie dales sie wrobic specom od marketingu....
                                            Wspolczesne auta sa projektowane na predko, bez dlugotrwalych testow maja byc ladne w katalogach i salonach.
                                            Siec serwisowa nie przechodzi odpowiednich szkolen, wyjebane maja w reputacje.
                                            I pozniej wychodzi paradoks ze stara octavia z 98r z TDI pod maska z przebiegiem 400tys km postawiona obok nowej octy nadal bedzie mniej awaryjna !!!

I to ma byc postep??
                                            Rozumujac tak jak Ty to kazda usprawnienie czy unowoczesnienie powinno zwiekszac awaryjnosc. Idac dalej tym tokiem myslenia tylko 126p z poczatkow produkcji z odpalaniem na linke mogl byc w miare bezwaryjny....
                                            Jesli postep = badziewie to ja wole regres...
                                            pozdrawiam

Diagnostyka i tuning

www.tune-up.pl

Komentarz

• Mihau
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 7460
                                              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Wspolczesne auta sa projektowane na predko, bez dlugotrwalych testow maja byc ladne w katalogach i salonach.
                                              podpisuje się pod tym obiema rękoma!

Kiedyś się robiło samochody, żeby jak najwięcej przejechały kilometrów, a teraz to chyba projektowane są przez księgowych, których jedynym zadaniem jest zamydlić oczy potencjalnemu klientowi żeby kupił ich produkt i oczywiście najważniejsze są wyniki sprzedaży czyli idąc torem myślenia loyda właśnie, żeby często zmieniać samochody.
                                              O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• paweł2
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1405

[quote="Mihau"]
                                                podpisuje się pod tym obiema rękoma!

Kiedyś się robiło samochody, żeby jak najwięcej przejechały kilometrów, a teraz to chyba projektowane są przez księgowych, których jedynym zadaniem jest zamydlić oczy potencjalnemu klientowi żeby kupił ich produkt i oczywiście najważniejsze są wyniki sprzedaży czyli idą torem myślenia loyda właśnie, żeby często zmieniać samochody.[/quote
                                                Na dluzsza mete nie moze tak byc ze auta beda coraz gorsze,to w koncu musi sie odwrocic gdyby caly czas psuli jakosc to za 10 lat auto jezdzilo by 20-30kkm i zlom.

Komentarz

• Mihau
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 7460
                                                  • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

No ale napakują jakiś pierdół nie sprawdzonych i wychodzą takie kwiatki albo napakują sprawdzonych ale znowu tym razem ktoś przytuli jakąś kaskę na tym i zrobi z gorszych materiałów i też się posypie.

A idą z duchem postępu technologicznego to powinno się "mechaników" zacząć edukować, bo co z tego jak wprowadzą najzajebistrze silniki, systemy i inne pierdoły i dostaną za to Car of the year, Engine of the year i inne of the year i naglę się popsuje i nikt tego nie będzie umiał naprawić i się stanie Shit of the year.

W ogóle co to jest za tłumaczenie:
                                                  Zamieszczone przez padero
                                                  po podlaczeniu komputera stwierdzili przesuniecie lub przekrecenie sie rozrzadu a w efekcie bardzo prawdopodobne powazne uszkodzenie silnika, lub samej glowicy, no wiec musze zostawic a oni rozbiora silnik i zobacza co moglo sie stac ile bedzie trwala naprawa, nie wiedza, poniewaz to sa nowe silniki, oni jeszcze tego nie robili, nie wiadomo jak z czesciami itp.
                                                  O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

Pracuję...